facebook-baby

Υπηρεσίες

HPV λοίμωξη και HPV-DNA test

Τι είναι ο HPV;
O HPV (Human Papilloma Virus), ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, είναι ένας πολύ συχνός ιός που κάποια από τα στελέχη του σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην γυναίκα, κάποια είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των γεννητικών κονδυλωμάτων ενώ άλλα προκαλούν τις γνωστές μας μυρμηγκιές(δερματικές βλάβες) . Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 200 ορότυποι, σήμερα, και όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότεροι. Τους χωρίζουμε ανάλογα με την βιολογική τους συμπεριφορά (δηλαδή με ποιά πιθανότητα και σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο) σε 1) Υψηλού κινδύνου (High Risk), 2) Πιθανά Υψηλού κινδύνου (Probably High Risk), 3)Χαμηλού κινδύνου (Low Risk) και 4) Απροσδιορίστου Κινδύνου (Undetermined Risk).
Πώς μεταδίδεται ο HPV;
O HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας, π.χ. το δέρμα, ο στοματικός βλεννογόνος, ο λαρυγγικός βλεννογόνος, ο κόλπος, τράχηλος της μήτρας, ο πρωκτός κ.ά. Μεταδίδεται μόνο από την περιοχή της βλάβης όταν έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος. Οι διάφοροι τύποι του ιού ΗPV δηλαδή, μεταδίδονται με την τριβή προσβεβλημένου επιθηλίου με επιθήλιο .
Πώς παρουσιάζεται ο HPV;
Εκτός, από την κλασική μορφή δηλαδή την δερμάτινη προεξοχή (βλατίδες-επάρματα) με επιφάνεια σαν κουνουπίδι υπάρχουν και επίπεδες βλάβες που δεν φαίνονται εύκολα με το μάτι όπως στον τράχηλο της μήτρας.
Πότε παρουσιάζεται ο HPV;
Ο ιός μπορεί να παραμένει εν υπνώσει, ενσωματωμένος στα υγιή κύτταρα, χωρίς να έχει κλινική εκδήλωση. Συνήθως εμφανίζεται όταν εξασθενεί η άμυνα του οργανισμού όπως σε περιόδους έντασης (stress) , έντονης κόπωσης ή συνύπαρξης άλλων λοιμώξεων. Παράγοντες που επίσης διευκολύνουν την εμφάνιση του είναι το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή κ.α. Πρέπει να σημειωθεί πως αν και η φορεία του ιού είναι ισόβια, ο ιός μπορεί να μην εκδηλωθεί ποτέ.
Πόσο συχνές είναι οι μολύνσεις με HPV;
Η HPV λοίμωξη αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση και ανιχνεύεται στο 10% του πληθυσμού παγκοσμίως. Μερικές μελέτες εκτιμούν πως η πλειοψηφία του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει εκτεθεί σε μόλυνση με τουλάχιστον ένα τύπο του ιού. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα αφού συνήθως η μόλυνση είναι παροδική και ασυμπτωματική . Ακριβώς επειδή ο HPV είναι τόσο κοινός και εύκολο να μεταδοθεί, δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να έρθει σε επαφή με αυτόν.

Φυσική ιστορία της HPV λοίμωξης
Σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων λοίμωξης με στελέχη υψηλού κινδύνου, τυχόν επιμονή της λοίμωξης μπορεί μετά από καιρό (τυπικά 5-10 έτη)να οδηγήσει σε ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων και τελικά διηθητικού καρκίνου. Σε μελέτη νέων φοιτητριών όπου λόγω της ηλικίας η επίπτωση της HPV λοίμωξης είναι μέγιστη ,περίπου 70% των νέων λοιμώξεων είχαν εξαφανιστεί (κάθαρση μέσω της κυτταρικής ανοσίας) μέσα σε 12 μήνες και 80% σε 18 μήνες. Οι λοιμώξεις με υψηλού κινδύνου τύπους είναι πιο επίμονες και ιδίως ο τύπος 16.

Το HPV-DNA τέστ

Το HPV-DNA τέστ είναι μία εξέταση της μοριακής κυτταρολογίας που ελέγχει το γενετικό υλικό (DNA) του HPV μέσα στα κύτταρα, και μπορεί να ανιχνεύσει τους διάφορους τύπους του ιού. Η εξέταση γίνεται με το ίδιο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ThinPrep. Ουσιαστικά με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) πιστοποιείται η παρουσία του HPV αλλά μπορεί να γίνει και ταυτοποίηση του(ποιός ορότυπος είναι).
Οι κλινικές εφαρμογές του HPV-DNA τέστ είναι:
• Ως μέθοδος διαλογής σε παθολογικά ΠΑΠ-τέστ με ευρήματα ASCUS ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες .
• Ως μέθοδος παρακολούθησης μετά από θεραπεία(αφαιρετική ή καταστρεπτική) για CIN.
• Ως μέθοδος παρακολούθησης γυναικών που έχουν εμβολιαστεί με μεγάλα μεσοδιαστήματα(έως 5 έτη).
• Ως μέθοδος μαζικού ελέγχου μαζί με το ΠΑΠ-τέστ σε γυναίκες άνω των 30 ετών.