facebook-baby

Υπηρεσίες

Τί είναι το Πάπ-τέστ;

Η κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου ή ΠΑΠ-τέστ όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο, των τραχηλικών επιχρισμάτων(επιθηλιακά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας) που λαμβάνει ο γυναικολόγος κατά την γυναικολογική εξέταση. Ο γιατρός παίρνει κύτταρα από την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου (εξωτράχηλος-ζώνη μετάπλασης)με μια σπάτουλα Ayre και από τον ενδοτραχηλικό αυλό με ένα βουρτσάκι.

Στη συνέχεια, το υλικό επιστρώνεται σε γυάλινα πλακίδια και μονιμοποιείται με χρήση σπρέι ή με εμβάπτιση των πλακιδίων σε διάλυμα αλκοόλης. Μετά τη μονιμοποίηση, τα πλακίδια αποστέλλονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου γίνονται ειδικές χρώσεις των κυττάρων και στη συνέχεια εξετάζονται στο μικροσκόπιο. 

 

                                                       

mcdc7 pap test

Λήψη επιχρισμάτων

 

                     ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η μεγαλύτερη επίπτωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ)παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 35-50 ετών. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται 34.000 νέες περιπτώσεις και 16.000 θάνατοι ετησίως. Εντούτοις ο ΚΤΜ εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτελεσματικού ελέγχου με τη εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής ,καθώς υπάρχει η απλή αλλά τόσο αποτελεσματική πληθυσμιακή δοκιμασία ελέγχου που δεν είναι άλλη από το ΠΑΠ-τέστ.

Έτσι ο κίνδυνος ανάπτυξης ΚΤΜ σε γυναίκες που υποβάλλονται συστηματικά σε ΠΑΠ-τέστ είναι πολύ μικρότερος από 1% ,ενώ σε αυτές που δεν έχουν κάνει ποτέ προληπτικό έλεγχο υπερβαίνει το 3%.Βρίσκοντας στα κυτταρολογικά επιχρίσματα τις ενδοεπιθηλιακές δυσπλαστικές και προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις μπορούμε να επέμβουμε αναλόγως τη βαρύτητά τους και να συστήσουμε είτε παρακολούθησημε ή χωρίς HPV-DNA τέστ,είτε κολποσκόπηση και βιοψία, είτε αντιμετώπιση με αφαιρετικές ή καταστρεπτικές μεθόδους(π.χ LLETZ ή εξάχνωση με LASER CO2).

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΠ-ΤΕΣΤ                         

  • Δύο με τρείς ημέρες μετά τη λήξη της εμμήνου ρύσεως.
  • Για δύο με τρείς μέρες προ της λήψης να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις,κολπικά αντισυλληπτικά και φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και για το τελευταίο 24ωρο η σεξουαλική επαφή.
  • Τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά απο τον τοκετό στη λεχωίδα.

                            ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ THIN-PREP

  1.  Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια καινούργια μέθοδος για τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (Thin Prep). Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στο κλασσικό Παπ-τέστ, αλλά με ένα ειδικό βουρτσάκι(ψήκτρα Broom) το οποίο τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με ειδικό μονιμοποιητικό υγρό,όπου ξεπλένεται καλά.
  2.  Κατά τον τρόπο αυτό αφενός όλα τα κύτταρα που συλλέχθηκαν μεταφέρονται στο υγρό Thin Prep, αφετέρου εξασφαλίζεται η σωστή συντήρησή τους και η μακροχρόνια φύλαξή τους.
  3.  Η εξέταση και η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη. Υπολογίζεται πως η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι 25%. Αυτό μας δίνει συνολική ακρίβεια της εξέτασης περίπου 90%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ειδικά σε περιπτώσεις παρακολούθησης προηγούμενων βλαβών του τραχήλου ή σε ασθενείς με ύποπτα ευρήματα ή ανακριβείς διαγνώσεις.
  4.  Στο υλικό που λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας και που προορίζεται για εξετάσεις με κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep) μπορεί ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί ανίχνευση και τυποποίηση των στελεχών του ιού των ανθώπινων θηλωμάτων(HPV-DNA test), εξέταση για χλαμύδια και άλλους λοιμογόνους παραγόντες (π.χ. μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, HSV κ.α).

 

images Σύστημα Thin Prep.